Friday, January 22, 2016

D.R.A.M.A (Part 1)


Ya Allah....
Masa berlalu dengan begitu pantas.
Sibuk dengan kerja, kehidupan dan anak-anak.
Memang dari hari ke sehari nak menulis dan menyimpan memori di blog ni. Hari ni baru ada masa.


Tahun ni Aliya 5 tahun.
Selain pergi playschool, dia juga pergi kelas mengaji dan belajar Bahasa Inggeris kat KUMON. Itu je la.
Mengaji 3x seminggu. Kumon pula 2x seminggu.
Bukan hari-hari ada kelas.
Kalau ikut hati nak hantar dia pergi macam-macam kelas lagi. 
Tapi tak mahu la jadi MAMA KIASU.
Takde life pula dia nanti.

Orang selalu cakap "Eh, bertuahnya mak dia cikgu. Belajar je dengan mak kat rumah.....". Mesti pernah dengar ayat ni atau korang pernah cakap ayat macam ni kan.

Ahahahaaaa....

Meh sini la nak habaq kat hangpa semua.
Mengajar anak sendiri adalah lagi susah sebenarnya dari mengajar anak orang lain.

Nak ajar Aliya mengaji dia tak mau.
Nak ajar dia English (reading and writing) pun dia tak mau.
Sudahnya hantar dia pi belajar English dengan cikgu lain dan mengaji dengan ustazah kat sebelah rumah (buka pintu jalan 5 langkah dah sampai).

So far so good la progress dia.

Setakat ni dia dah habis mengaji Iqra (Buku 1). 

English pula dia dah boleh baca simple sentence & spell simple words.

Tapi kalau suruh dia buat ulang kaji membaca atau mengaji dengan mamanya, minta maap....memang dia tak akan buat la.
Dia hanya nak dan akan mengaji dengan ustazah dia dan membaca dengan english teacher dia jer.


Ada sekali tu ajar dia reading.
Dia punya reading masa tu Allah je la yang tahu.
Berjanggut tunggu dia membaca satu sentence.
 Seolah-olah dia tak tahu membaca langsung dan membaca merangkak-rangkak.

Cakap dengan dia kalau tak nak baca dengan mama, pergi baca dengan ayah. Berdesup dia pergi kat ayah dia kat ruang tamu.
Dari dalam bilik pasang la telinga nak dengar dia membaca dengan ayah dia macamana. Dengan kita dia berlakon membaca macam siput. Bila dengan ayah dia, boleh pula  membaca dengan fasih dan lancar macam pembaca berita.

Ha....acane tu? 
Sabar je la....

Amira pun sama juga dah pandai buat drama.
Di lain siaran pula la kita cerita.


Bye bye....

No comments:

Post a Comment