Tuesday, August 9, 2016

KAD BANK VISA PAYWAVE: Apa yang anda perlu tahu...


*gambar sekadar hiasan*


Assalamualaikum and hello to all my loyal reader. Lama blog ni tak berupdate. Ada banyak cerita dan memori yang nak di tulis. Tapi masa takde. Sekarang lapang sikit so boleh update.

A little short entry today. Tak boleh nak taip banyak sebab menulis dari phone so jejari ku yang gemok ini banyak salah tekan huruf.

Korang dah tukar kad bank baru yang ada function visa paywave tu ke belum? Rasanya kebanyakan bank dah upgrade kad bank yang biasa kepada yang ada function paywave ni.

Kalau yang belum tukar tu meh habiskan baca. Cheq nak habaq kat korang macamana 'kecanggihan' nya.

DULU, kalau korang pakai kad bank biasa yang ada fungsi debit tu korang perlu slot in card dalam card reader kemudian kena masukkan security code kan.

Tapi bila korang upgrade kad debit biasa tu kepada yang ada fungsi visa paywave tu korang hanya perlu touch pada card reader khas, tak payah enter security code dan resit akan keluar tak sampai 3 saat. Transaksi lulus dan tak perlu tanda tangan.

Masa first time guna tu I terngaga jap. Terkebil-kebil mata tengok resit keluar sepantas kereta lamborghini. Bukan saja kad debit tapi kad kredit yang ada fungsi visa paywave pun sama. Tak payah nak enter security code. Gila 'senang'. 

Semalam masa pergi supermarket ada juga tanya kat cashier pasal 'kecanggihan' kad ni. Cashier tu cakap pihak supermarket sedang berurusan dengan pihak bank untuk memperketatkan ciri-ciri keselamatan kad yang ada paywave sebab ramai customer complain tentang 'kesenangan' kad ni. Means that walaupun dah touch pada card reader tu korang kena masukkan juga security code. Kalau dia buat macam ni rasa selamat sikit. Kad 'canggih' ni kalau hilang atau orang lain 'pinjam' dan guna memang menangis takde air mata.

So, anda yang belum tukar kepada kad baru ni kalau takde keperluan yang mendesak pakai je la kad lama tu selagi boleh guna dan sehingga security kad dipertingkatkan. Yang dah tukar kepada kad baru tu korang boleh setkan limit penggunaan kad korang untuk penggunaannya sehari. Bila nak pakai dalam jumlah yang besar aktifkan balik jumlah yang korang nak pakai tu. Phone sekarang kan dah canggih2. Internet banking buka 24 Hours. Hehe

That's all my sharing for today. Harap ia memberi manfaat pada anda. Till we meet again in the next post yang entah tak tahu bila. Hihi..

Bye....



No comments:

Post a Comment